Nieuwsbericht

2016 overgangsjaar voor IoT, uptake in 2017

Nederland telt meer landelijk dekkende IoT-netwerken naast dat van KPN. Zo is Aerea actief op basis van SigFox-technologie.  “We zitten nu nog vooral in de proof-of-conceptfase,” stelt directeur-eigenaar Nicholas van Hoey Smith. “Vanaf 2017 denk ik dat IoT als toepassing echt in een groeifase terechtkomt.” Het aantal aansluitingen is dan ook nog beperkt, zowel bij Aerea als KPN. Enkele duizenden aansluitingen nu moeten in 2017 tienduizenden worden.

Aerea is al sinds 2012 hard aan het werken aan de uitrol van zijn netwerk en bijbehorende diensten. Pas na een jaar of drie a vier kwam in 2015 de echte uptake op IoT-gebied. Wat dat betreft is er veel te danken aan KPN, die met zijn marketing voor zijn LoRa-netwerk ook IoT op de kaart zette in Nederland – naast de belangrijke marketing via Sigfox. LoRa, een vergelijkbaar IoT-netwerk in dezelfde 868 frequenties

Van Hoey Smith: “Zij geven, kort door de bocht, meer uit aan marketing voor LoRa dan wij aan ons hele netwerk. Daar profiteren wij van mee. Net als KPN hebben wij al een zo goed als landelijk dekkend netwerk – 98 procent dekking – is er al een behoorlijk aantal proofs-of-concept waarmee we kunnen aantonen dat ons netwerk levert wat we te bieden hebben en hebben we al een aantal klanten actief.

Van Hoey Smith benadrukt dat ook na vier jaar investeren Aerea nog in een vrij prille fase zit voor wat betreft de uptake in klanten. “We voeren nog steeds behoorlijk veel testen uit. Het is ook een kip-ei verhaal. Moet je eerst het netwerk volledig klaar hebben of moet je alvast je dienstenmodel uitrollen? In ons geval hebben we eerst het netwerk uitgerold en klaar gemaakt. Nu wordt het business model belangrijker. Daarbij mikken we zowel op direct contact met klanten als op het leveren van diensten via derde partijen.”

Overigens, zo stelt de directeur van Aerea, geldt voor elke aanbieder van specifieke IoT-netwerken dat de klanten aantallen nog beperkt zijn. Het gaat ook bij KPN nog om duizenden aansluitingen. “Er zitten bij ons wel meer aansluitingen bij een aantal klanten in de pijplijn, die nu nog met ons bezig zijn met kleinere projecten en proofs-of-concept. Volgend jaar zal het al gaan om tienduizenden aansluitingen en voor 2018 verwachten we dat het al om honderdduizenden aansluitingen gaat.”

 

Over Aerea

Nicholas van Hoey Smith is directeur van Aerea en Fiber010 en daarnaast actief als consultant op het gebied van bijzondere connectiviteitsoplossingen en Internet Of Things (IoT). Aerea is een leverancier van connectiviteitdiensten voor het Internet of Things (IoT). Het bedrijf exploiteert in Nederland een netwerk gebaseerd op Sigfox-technologie, een Low Power Wide-Area Network (LPWAN) met een hoge capaciteit. Dit is geschikt voor toepassingen als slimme meters, het traceren van goederen, en intelligente sensoren in gebouwen en steden. 

 

010 790 0820